Moja Francja
 
 
 
 
 
 
 
 
przepisy francuskie
Alzacja
Bretania
Centrum
Normandia
Pays de la Loire
Rodan Alpy
napoje
 

La tarte flambée

Składniki:

500 g ciasta na chleb,
40 cl świeżej tłustej śmietany,
1 łyżka na zupę oliwy,
50 g posiekanej cebuli,
80 g wędzonej słoniny,
sól,
gałka muszkatałowa.

   

Na 4 do 5 osób :
Czas przygotowania: 10 minut

Podsmażyć cebulę na maśle i wymieszać ze śmietaną. Doprawić. Pokroić wędzoną słoninę na małe kawałki i lekko przyrumienić. Rozwałkować ciasto na cienko, rozłożyć na blasze (rozmiar zwykłej blachy z piekarnika). Rozsmarować na cieście wymieszaną śmietanę z cebulą. Podlać całość olejem i rozsypać na tym kawałki słoniny. Piec w bardzo rozgrzanym piekarniku - termostat na maksimum.

Uwaga: śmietana musi być gęsta, ale nie może być kwaśna.